Projecten

Zonneakker

De Energie Coöperatie Vlieland realiseert een zonneakker op Vlieland.  De zonneakker heeft 3680 zonnepanelen en een berekend vermogen van ongeveer 1 MWp.

De Rijksoverheid heeft eind december 2016 besloten de ECV een subsidie te geven voor het project Zonneakker op het kampement de Vliehors. Deze subsidie gaat in op het moment dat de zonneakker elektriciteit oplevert, want het is een subsidie op geleverde stroom.

De installatie wordt geplaatst en beheerd door de Energie Coöperatie Vlieland (ECV). De zonneakker, naar een idee van de gemeente Vlieland, zal met een opbrengst van bijna 1 MW voldoende elektriciteit opwekken voor zo’n 250 huishoudens.

Zonneakker
Foto A. Kramer

De coöperatie heeft voor de bouw van de zonneakker succesvol geld ingezameld bij de leden. Deze particulieren, bedrijven en non-profit organisaties profiteren op hun beurt mee van de opbrengst. Door lid te worden van de ECV en mee te financieren, kon iedereen laten zien het belangrijk te vinden dat Vlieland duurzame energie opwekt. Er bleek voldoende draagvlak. Ook de gemeente Vlieland is lid van de ECV en ondersteunt het project.

De zonneakker wordt momenteel gerealiseerd en naar verwachting begin juli feestelijk in gebruik genomen.