Energie besparen

Energie besparen
Ieder huishouden gebruikt energie. Alle huishoudens in Nederland samen gebruiken héél veel energie.
Lang niet alle energie die een huishouden gebruikt wordt nuttig ingezet. Door enkele eenvoudige maatregelen, kun je al snel veel energie (en daarmee ook geld) besparen.

Wij geven je graag enkele tips:

-Voorkom Standby gebruik van apparaten. Apparaten die in de standby stand staan gebruiken toch nog veel energie. Deze stille verbruikers worden ook wel sluipverbruikers genoemd. Schaf standby killers aan, of doe apparaten die je niet gebruikt en toch standby staan weg.
Maak gebruik van spaar- of  Led- verlichting. Door je huidige hallogeen/gloeilampen te vervangen door spaar- of led- lampen, bespaar je veel energie. Vervang de lampen die je het meest gebruikt en het hoogste wattage hebben het eerst. Bij het vervangen van de lampen dien je rekening te houden met de hoeveelheid lumen, de lichtopbrengst van de lamp. Ter vergelijking: een gloeilamp van 40 watt heeft een lichtopbrengst van ongeveer 400 lumen, een spaarlamp van 6 watt heeft óók een lichtopbrengst van 400 lumen en een ledlamp van 5,5 watt ook. Zie ook deze link.
Zet de verwarming 1 graadje lager. Door het verlagen van de gewenste binnentemperatuur, hoeft er minder gestookt te worden.
Plaats radiator folie. Door radiatorfolie te plaatsen, worden de muren niet onnodig verwarmt, maar wordt de warmte gereflecteerd de (woon)kamer in. Radiatorfolie verdient zich in veel gevallen binnen een jaar terug.
Vervang je elektrische deurbel. Een deurbel verbruikt veel meer energie dan veel mensen weten. Door je deurbel te vervangen door bijvoorbeeld een klopper of trekbel, voorkom je dit.
Hang de was buiten te drogen. Gewoon lekker ouderwets bezig, je bespaart energie en de was ruikt ook nog lekker. Door minder je wasdroger te gebruiken, gaat je wasdroger ook langer mee; een extra besparing dus.
Monitor je energieverbruik. Wanneer je inzicht probeert te krijgen in je energieverbruik, de grote energieverbruikers in kaart brengt en je maandelijkse energieverbruik noteert zul je zien dat je automatisch energie gaat besparen. Het is niet alleen handig om hier inzicht in te hebben het monitoren kan ook heel leuk zijn! Zo zie je het effect van energiebesparende maatregelen in huis. Dit geeft een voldaan gevoel. Ook kun je het energieverbruik dan beter vergelijken met het landelijke of het regionale gemiddelde.

Er zijn nog veel meer tips en trucs om energie te besparen. Je kunt contact opnemen met het Energieloket van de gemeente Vlieland wanneer je een vraag heb over energiebesparing.