Zonneakker

De Energie Coöperatie Vlieland heeft een zonneakker gerealiseerd op Vlieland.  De zonneakker heeft 3680 zonnepanelen en een berekend vermogen van ongeveer 1 MWp.

De Rijksoverheid heeft eind december 2016 besloten de ECV | om een subsidie te geven voor het project Zonneakker op het kampement de Vliehors. Deze subsidie gaat in op het moment dat de zonneakker elektriciteit oplevert, want het is een subsidie op geleverde stroom.

De installatie is geplaatst en wordt beheerd door de Energie Coöperatie Vlieland (ECV). De zonneakker, naar een idee van de gemeente Vlieland, wekt met een opbrengst van bijna 1 MW voldoende elektriciteit op voor zo’n 300 huishoudens.

Zonneakker


Foto A. Kramer

De coöperatie heeft voor de bouw van de zonneakker succesvol geld ingezameld bij de leden. Deze particulieren, bedrijven en non-profit organisaties profiteren op hun beurt mee van de opbrengst. Door lid te worden van de ECV | om en mee te financieren, kon iedereen laten zien het belangrijk te vinden dat Vlieland duurzame energie opwekt. Er bleek voldoende draagvlak. Ook de gemeente Vlieland is lid van de ECV | om en ondersteunt het project.